İçeriğe geç

Mukuf Olmak Ne Demek

Ehli mukuf ne demek?

“Ehl-i vukuf” terimi, hukuki bir uyuşmazlık ve delil meselesinin özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde uzmanlığına başvurulan bir veya daha fazla üçüncü kişiyi ifade eder. Bu ifade, Osmanlı hukuk literatüründe görülen ve Türk hukukunda hala bilirkişi kelimesiyle eşanlamlı olarak kullanılan bir terimdir.

Mukuat ne demek?

(Osmanlı dönemi) Normal olmayan olaylar. (Verilen bütün varlık seviyeleri birer olaydır, her birinin bir sebebi vardır. Verilmeyen seviyeler ise birer imkândır. İmkân, yok ve sonsuzdur.)

Mülake olmak ne demek?

Gazel, Kasîde ve Beste Bent gibi manzum eserlerde sıkça kullanılan Mülaki kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir. Kelimenin ilk anlamı birleştiren ve istekleri yerine getiren kişidir.

Münfesih olmak ne demek?

Munfesih kelimesi çok sık kullanılmaz. Konuşulan dilde kullanılmasa bile munfesih kelimesine rastlayabilirsiniz. Kelime sözlükte; işlevsiz, dağılmış, eskimiş ve bozuk anlamına gelir.

Mükeffir ne demek?

İslam hukukunda tekfir (Arapça: تكفير), bir Müslümanın başka bir Müslümanı kâfir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye ise mukaffir denir.

Vukuf beyanı ne demek?

Kökeni: “Vukuf” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve “وقوف” (wuquf) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Bilinç” kelimesi bir konuyu veya durumu anlama, kavrama veya algılama durumunu ifade eder. Bu kelime, birinin bir şeyin farkında olması, bilincinde olması veya bir şeyi anlaması anlamına gelir.

Mukat ne anlama gelir?

Osmanlı döneminde devlet hazinesinin gelir kaynaklarından biriydi. Bu kavram günümüzde de kullanılmaktadır. Cami, medrese, hastane gibi topluma hizmet eden kuruluşların giderleri için ayrılmış vakıf arazileri adı verilen alanlar vardır. Bu vakıf arazileri için her yıl ödenen miktara mukata denir.

Mümzii ne demek?

(ﻣﻤﻀﻰ) sıf. (Ar. mumżі imżā’dan) İmzalayan, imzalayan kimse.

Müstedi ne demek?

(ﻣﺴﺘﺪﻳﻢ) sıf. (Ar. istidāme “devam etmesini istemek”, mustedіm) Sürekli, aralıksız, devam eden: Habbezâ ervâh-ı ehlullâhtan / Te’yîd-i ilâhî müstedim (Şeyh Gālib) idi.

Mülazım olmak ne demek?

3. Bir kimsenin yanında veya bir kuruluşta staj yapan kişi, stajyer: Sanatkâr ve memur çocukları (…) babalarının mesleğini sürdürürler, sanatkâr iseler babalarının işinde devam ederler, memur iseler babalarının bulunduğu şubeye mülazım (Musâhipzâde Celâl) olarak kaydolurlardı.

Müzmal olmak ne demek?

Arapça لحمضم (müzmahal) sözcüğü bağlamında ele alınabilecek sözcükler arasında, “sefih olmak, perişan olmak” anlamına gelen muzmal (Uysal, 2017: 84) ve “sefiller, perişan olmak” anlamına gelen muzmal make9 (Yalçın, 2022: 110) ile telaffuzda kısmen farklılık bulunan müzmaal10 ifadeleri de bulunmaktadır.

Münebbih olmak ne demek?

[1] (‘) Teşvik.

Müsteban olmak ne demek?

(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne mustebān “açık ve anlaşılır olmak” kökünden) Açıkça ifade edilmiş, anlaşılmış, şüpheye yer bırakmayacak şekilde, açık, belirgin, apaçık: “Nasîhatü’s-selâtîn” (Âlî Mustafa Efendi) dikişlerinden nasıl mükafatlandırılmıştır.

Müstear olmak nedir?

E-devlet üzerinden SGK uygunluk durumunuzu kontrol ettiğinizde “Uygundur, provizyon gerekebilir” uyarısını görüyorsanız, Sosyal Güvenliğiniz aktif demektir ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Mülhem olmak nedir?

TDK’ya göre Mülhem, “birinin içine doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.

Ehli fukaha ne demek?

Özet. Fuqaha Seb’a, Medine’de yaşayan Tabi’i alimlerinden yedi hukukçu için kullanılan bir terimdir. Genel olarak, b. Müseyyeb, Urve nee Zübeyr, Süleyman nee.

Ehli mümin ne demek?

Hz. Peygamber’den sonra ortaya çıkan ve dinî delillere dayanmayan inanç ve davranışları benimseyerek dışlanmış sayılan Müslüman grupları ifade eder.

Ehlikeyif anlamı nedir?

Ehli Keyf kelimesinin TDK sözlüğünde anlamı “keyif alan, zevk düşkünü veya rahat kişi”dir.

Ehlivukuf ne demek Osmanlıca?

(ﺍﻫﻞ ﻭﻗﻮﻒ) i. (Ar. ehl ve vuḳūf “anlayış” ve ehl-i vuḳūf) Bilgili kişi, ehlihibre.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir